DSC_0458

Kávovník jako rostlina

Káva neodmyslitelně patří k životu většiny z nás. Víte ale, jaká rostlina rodí zrnka komerčně nejvýznamnější pěstované plodiny na světě? Představujeme vám kávovník. 

Strom i keř

Kávovník se z botanického hlediska řadí mezi ovocné dřeviny. Přesněji do rodu Coffea z čeledi mořenovitých (Rubiaceae). Je rozšířen po celém subtropickém a tropickém pásu v cca 70 zemích. Původem pochází z Etiopie, odkud ho muslimští poutníci přinesli do arabského světa. V současnosti se s touto rostlinou můžete setkat ve formě keře, či stromu dorůstajícího až 15 metrů. Taková výška ovšem není na plantážích žádoucí, protože se pak bobule špatně sklízí. Za hospodářským účelem se z toho důvodu pěstují spíše keře. Dobře se jim daří v lehké a kyselé půdě.

Semena klíčí zhruba měsíc. První sklizně se farmář dočká teprve po třech až čtyřech letech. Pak mu ale keř přináší užitek až 50 let. Drobné bílé květy kávovníku se podobají jasmínu. Listy má zelené a krásně lesklé, což z něj činí i oblíbenou okrasnou rostlinu.

Bohatství kávových třešní

Semena, jimiž se kávovník rozmnožuje a která jsou sklízenou částí rostliny, se ukrývají v peckovicích nazývaných kávové třešně. Ty po dobu 12–14 měsíců nejčastěji dozrávají z původního sytě zeleného zbarvení do červené nebo fialové. Teprve pak jsou vhodné ke sklizni. Utržené třešně, na rozdíl od jiného ovoce, už nedozrají. Ve zralé třešni obvykle najdeme 2 zrnka otočená k sobě plochou stranou, každé obalené v pergamenové slupce. Občas se v peckovici najde jen jedno zrno, nazývá se pak perlové.

Druhy kávovníku – arabika a robusta

Existuje mnoho druhů kávovníků. Mezi nejznámější, a zároveň hospodářsky nejlépe využitelné, patří kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora). Častěji se používá jednodušší označení arabika a robusta. Arabika se pěstuje zejména v Jižní Americe a v Africe, robusta častěji v Asii.

Arabika je rozšířenější a kvalitnější. Roste spíše ve vyšších nadmořských výškách od 500 do 2000 m n. m. Od náročnosti na její pěstování se odvíjí i vyšší cena jejích zrn. Arabika má na rozdíl od robusty bohatší a zajímavější chuťový profil. Zároveň ale obsahuje méně kofeinu. K jejím nejdůležitějším odrůdám se řadí Typica, Bourbon, Caturra či Geisha. Arabika představuje druhou nejvýznamnější obchodní komoditu na světových trzích.

V síti běžných obchodů se častěji setkáte spíše s levnější robustou, která je mnohem méně náročná na pěstování. Za její hlavní přednost se považuje vyšší obsah kofeinu. Pro mnohé ale není chuťově příliš příjemná. Český zákazník je zatím více zvyklý na její typicky hořkou a zemitou chuť. Ovocná a chuťově rozmanitá arabika mu tak jednoduše občas příliš nelahodí.