Eva Mrlikova Tydlitatova

Rozhovor – ředitelka Prague Coffee Festivalu – Každý ročník je výzva!

Publikováno: 17.10.2017

S ředitelkou Prague Coffee Festivalu Evou Mrlíkovou Tydlitátovou o tom, jaké to je festival pokaždé pořádat jinde, kde sbírá inspiraci, i o tom, jakou pije nejraději kávu.

Eva Mrlikova Tydlitatova

Kolik litrů kávy jste během příprav festivalu vypila?
Jsem beznadějný závislák, takže to nebyly litry, ale spíš hektolitry. Piju buď filtrovanou kávu, cappuccino nebo flatwhite, podle nálady. Posledních pár let, co mám děti, si však nejvíce užívám jakoukoli kávu, kterou mohu vypít v klidu.

V čem se letošní ročník oproti předchozím liší?
Každý ročník je výzva. Každý má především díky tomu, že se odehrává na jiném místě, specifickou atmosféru. A každý je samozřejmě lepší než ten předchozí. To platí i pro letošek. Tentokrát ho pořádáme v prostorách nově vzniklého projektu Kampus Hybernská při FF UK. Samotný prostor je pro nás zajímavá výzva. Areál je plný překvapení. Museli jsme např. zajistit externí zdroj elektřiny a přesně rozpočítat každou zásuvku, aby nám na místě vše fungovalo. Zároveň jsou v prostoru pokaždé, když tam vejdu, zajímavé nové ilustrace a obrazy. A mají tam také hezký bar.

Prague Coffee Festival - PCF 2017

Jinak každý rok zveme nové zajímavé hosty z Česka i ze zahraničí. Letos tak přijede například vědkyně Ida Steen z dánského CoffeeMind, která návštěvníky zasvětí do tajů senzorického tréninku mozku, tedy do tréninku chuťových buněk. Dalším milým hostem bude Gwilym Davies, kávový odborník, školitel a porotce mezinárodních kávových soutěží. Ten představí téma extrakce a brew ratio. Snažíme se do programu zahrnout témata jak pro odborníky, tak pro návštěvníky, kteří se s kávou teprve seznamují.

Proč se festival každý rok odehrává jinde?

Původně to nebyl záměr. Do žádných prostor jsme se nemohli vrátit kvůli majetkovým vztahům, přestavbám a jiným úskalím. Hledáme tak každoročně budovu, kterou si můžeme dovolit a která nám vyhovuje jak rozložením místností, tak např. dostatečně silnou přípojkou elektřiny, přístupy k vodě a lokalitou. Výběr nám pokaždé zabere několik týdnů, a ač se to nezdá, je to velmi složitý proces.

Změna místa už ale k festivalu patří. Kdybyste našli ideální prostor, kam byste se mohli vracet, zůstali byste?

Pokud by byl prostor ideální, zůstala bych ráda. Alespoň na pár let. Mohli bychom se pak více zaměřit na jiné prvky festivalu, na něž kvůli každoročním přesunům nezbývá čas.

Pití kávy je trendy

Kdo je podle vás typický návštěvník festivalu?
Typického návštěvníka nelze definovat. Jsou jimi jak baristé z celé ČR, tak majitelé kaváren, pražíren či kávomilci, kteří se chtějí dozvědět nové informace a objevit nové chutě.

Festival loni navštívily téměř tři tisíce lidí, čím si takový zájem vysvětlujete? Pití kávy je v současnosti trendy. Zároveň se i díky tomu rychle rozvíjí česká kávová scéna. Vzniká spousta nových kaváren a pražíren. Mnoho lidí se více než dřív zaměřuje na původ a kvalitu kávy. Spousta mladých baristů se například při studiu VŠ snaží zdokonalovat i za barem a propadá kávové vášni.

Jaký je o festival zájem ze zahraničí?
Každý rok stoupne počet zahraničních pražíren, které by se chtěly festivalu zúčastnit. Všechny ale pozvat nemůžeme. Snažíme se udržet zdravý poměr českých a zahraničních prezentací tak, abychom akci zachovali lokální ráz.

Prague Coffee Festival - PCF 2017

Kolik lidí festival připravuje?
Hlavní příprava letos proběhla ve třech. Já vše zastřešuji a koordinuji. Zuzana Černá řeší kávový program – všechny kavárny a pražírny, jež se na festivalu objeví. František Pfann je hlavní produkční a řeší v první řadě techniku. Dalšími důležitými kolegy jsou Eliška Dvořáková zaštiťující workshopy, Martin Rippl, který se stará o PR, a Veronika Vacková. Ta připravuje veškerou grafiku. K tomu máme k ruce několik ochotných kolegů z Coffee Embassy, kteří nám pomáhají nárazově. Na místě pak funguje tým dalších přibližně dvaceti lidí starajících se o jednotlivé části programu. Většina z nich je součástí týmu mamacoffee, zakladatele a hlavního partnera festivalu. Letos jsme poprvé zkusili pozvat na akci dobrovolníky, kteří nám budou pomáhat s přípravou jednotlivých barů, cuppingu, při organizaci vstupů aj. Jsme z jejich odezvy nadšení. Zájemců bylo tolik, že jsme je museli odmítat.

Kdo jsou ti, kteří vám chtějí dobrovolně pomáhat?
Jsou to primárně mladí. Přibližně polovina z nich někde pracuje jako barista, druhá půlka profesní zkušenosti s kávou nemá, ale o to větší projevuje nadšení. Často jsou to lidé z malých kaváren z regionů, kteří chtějí do světa výběrové kávy proniknout hlouběji. Myslím, že náš festival jim to může umožnit. Opravdu si moc vážíme jejich ochoty pomoci nám s realizací festivalu. Určitě si jich všimnete, všichni budou mít stejná trika.

Inspirace konkurencí
Je nějaká akce, která pro vás při přípravách festivalu představuje hlavní zdroj inspirace?
Letos jsme se jeli inspirovat například na World of Coffee, které proběhlo v červnu v Budapešti. Snažíme se učit, objevovat a nasávat nové nápady na každé akci, kterou navštívíme.

Jak se díváte na rostoucí množství kávových akcí v Česku?
Máme radost! Právě o rozvoj kávové komunity a kávovou osvětu se už čtvrtým rokem prostřednictvím festivalu a činnosti Coffee Embassy snažíme. Zároveň to pro nás je konkurence, která nás inspiruje, tlačí do obměn a zlepšování. Také proto jsme se letos rozhodli kávové vody rozvířit další akcí – bazarem s kávovým náčiním Filtruj! –, která proběhla před necelým měsícem v objektu Kasárna Karlín. Projekt nás bavil, hodláme ho vypilovat a vytvořit z něj další každoroční podzimní tradici.

Prague Coffee Festival - PCF 2017

Jaké jsou další plány Coffee Embassy?
V současné době se věnujeme hlavně školení nových a stálých zaměstnanců mamacoffee, Cafe Jedna, Original Coffee a dalších kaváren. Letos jsme pořádali interní baristickou soutěž mezi zaměstnanci těchto kaváren. Příští rok plánujeme další kolo. Mimo to pořádáme kurzy pro veřejnost. Na své si přijdou jak úplní začátečníci, tak i ti, kdo už se o kávu zajímají delší dobu. Zájemce naučíme připravit dobré espresso, nakreslit tulipán do cappuccina či na co si dát pozor při přípravě aeropressu. Coffee Embassy v současnosti stěhuje své školicí centrum na Nákladové nádraží Žižkov. Těšíme se, až v nových prostorách kávové kurzy vypuknou. Budeme tam mít mnohem lepší a pří- jemnější zázemí.

Co si přejete, aby si návštěvníci z festivalu odnesli?
Kávové nadšení, nové poznatky, chutě a kontakty.

Na co se na festivalu nejvíce těšíte?
Na návštěvníky! Ti jsou pro nás tou hlavní náplní. Pak na diskuse a na slacklinové představení Saši Kasala.

 

Prague Coffee Festival - PCF 2017

Děkujeme za rozhovor!

Rozhovor vznikl pro Kavárenské noviny, které si můžete stáhnout elektronicky!